Att spela som ett proffs del 3

Här kommer del tre som är vårt sista avsnitt i bloggserien om hur du ska göra för att spela som ett proffs. Fortsatt som i de första inläggen kommer vi inte direkt att titta på detaljer i din sving utan mer fokusera på de viktigare delarna av golfspelet.

Missade du första inlägget kan du läsa det HÄR och om du missade del två finns det HÄR .

Banguiden

Glöm inte att använda din banguide mest hela tiden

Även om du spelar på din lokala bana som du redan gått runt några hundra gånger gäller det att försäkra dig om avstånden till en massa saker. Därför är din banguide en viktig vän. Innan varje slag måste du kolla upp vad du ska göra med hjälp av denna vän, sen att det är 350 meter fram till den där lilla bäcken och du aldrig i ditt liv slagit längre än 250 meter spelar ingen roll. Som det proffs du är planerar du ju även för alla framtida slag.

Det är även viktigt att du inte tittar i guiden för tidigt. Vänta tills dess att alla andra har slagit innan du tar upp den från bakfickan (mycket viktigt att du har den här istället för bagen eller något annat liknande dumt ställe) och börjar granska. Att detta innebär att speltempot går ner är oviktigt då det gäller för dig att visa hur väl du planerar alla dina slag. Efter dina slag är det heller inte fel att göra en liten notering av något slag i guiden, eller iaf ta fram en penna och fejka att du gör det.

Snacka med bollen

Många av oss snackar med bollen när vi slår, för vi vet ju alla att bollen lyssnar på dina kommandon. Det gäller att snacka rätt med bollen för att framstå som den stjärnan du egentligen verkligen är. Svenska språket ska du vara försiktig med utan det är vanligen bättre med engelska så som Bite, Cut eller liknande.

Skulle slaget mot förmodan gå snett så gäller att inte hålla på att skrika en massa svordomar utan det effektivaste är att i klagande ton ropa ut ditt förnamn. Se bara till att du har ett bra namn som passar sig för detta så som Robert, John eller något lite kort och potent. Heter du typ Klas-Henry är det bara att byta namn.

Plocka fram puttern så snabbt som möjligt

Snabbt fram med puttern

Få saker visar hur otroligt bra din inspel var som att du direkt plockar fram puttern. En caddie eller medspelare som du kan utnyttja är självklart allra bäst men om du inte har någon sådan får du helt enkelt stoppa ner den använda klubban i bagen och plocka fram puttern.

Tanken är att alla runt omkring dig ska kunna se att du har träffat greenen med inspelet. Det gäller alltså att noga visa upp att det är just en putter som du har i handen när du går mot green. Ett annat lite tips är också att efter utslaget inte stoppa ner drivern i bagen om du fått till en pärla. Gå då hela vägen tilll bollen med klubban i handen för att visa upp för alla andra att du minsann slår långt och rakt från tee. Det sista du vill är ju att någon ska tro att det är tredjeslaget du ska slå från denna plats mitt i fairway.

Kasta bort bollen

Går det inte som det ska på ett hål visa då klart och tydligt att det är bollens fel

Tyvärr går det inte alltid riktigt vår väg när vi spelar golf och detta händer ju även dig som superproffs. Sen är det självklart inte lika ofta som för oss andra dödliga spelare och därför tar du även det mycket hårdare när det händer.

Efter din tunga bogey gäller det därför att visa vad du verkligen tycker genom att kasta iväg den där bollen. Bäst är om det finns ett vattenhinder när som du kan träffa då det ju mer visuellt när en boll dyker när där. Är du lite duktig med händerna kan du också byta ut den boll som du kastar. Är du beredd sedan tidigare kan du ha en skitboll i ficka som du snabbt byter ut din dyra Pro V1 mot. Annars är risken stor att det blir dyrt i längden att kasta bort bollarna.

Fotkrattan

Glöm inte att kratta bunkern, gärna lite först med foten.

Eftersom du har tagit så lång tid på dig i bunkern när du läste slaget från alla vinklar har dina spelpartners redan hunnit upp på green och därmed erbjuder en av dem sig att kratta bunkern efter dig. Troligen erbjöd han sig detta redan innan han insåg att du visst hade klampat överallt i den där bunkern.

Efter ditt slag gäller det dock inte att bara gå därifrån och vara tacksam för att någon annan krattar åt dig utan du måste ”hjälpa” till lite först. Ta lite snabbt och dra fötterna fram och tillbaka för att rätta till sanden. Sen att detta inte gör något alls utan han med krattan fixar detta lika snabbt iaf är fullständigt ointressant för du är ett proffs och ni gör på detta vis.

Din caddie eller banan gör fel

Bubba klagar på sin caddie

Det finns två sätt att skylla ifrån dig som bägge är okej. Det ena sättet är att skylla på caddien för att ditt slag visst duffades eller blev några meter för långt. Caddien behöver heller inte ha kommit med några dåliga råd utan dessa kan du helt själv ha hittat på. Fördelen med att vara ett proffs.

Men då caddien i ett sådant fall inte har berättat det rätta för dig är det hans fel, har han berättat rätt och du inte gjort rätt är det han som inte tillräckligt tydligt sagt ifrån och om han har sagt fel är det bara att sparka honom. Caddies gillar egentligen att bli sparkade så troligen gör du personen en tjänst.

Den där jäkla banan

Du kan även skylla på banan. Sen om du spelar Pebble Beach eller din lokala pay & play spelar det ingen roll för det är fel på banan oavsett om det går illa. Att du cleanade din wedge är enbart för att underlaget var för hårt, för mjukt, för grönt eller annan valfri anledning.

Den stora fördelen med att skylla på banan som du ser är att det nästan finns oändligt med grejer du kan skylla på som är helt rimliga.

Visa hur svårt det är

Golf är svårt och det gäller att visa det

Att golf är ett svårt spel det vet de allra flesta av oss men när du spelar är det ännu svårare. Skulle du hamna i ruffen t ex gäller det att visa med hela ditt kroppsspråk hur otroligt svårt det var att komma ur läget. Ta i för kung och fosterland och visa detta extra noga genom att du inte klarar av att stå stilla efter slaget. Din grymma styrka gör det ju helt omöjligt att stå still. Det är även bäst att inte någon annan ser hur läget verkligen var utan de får helt enkelt lita på dig.

Flytta den där jäkla publiken

Flytta publiken

På grund av en dålig utslagsplats har du hamnat riktigt snett. Har du hamnat på en annan fairway gäller det att visa att det fortfarande är du som bestämmer, alla andra ska flytta sig från dig. Som om det skulle finnas något annat alternativ?

Har du bara hamnat snett på ditt hål så gäller det att flytta på alla som står och tittar på dig, om det nu känns rätt. För här blir det lite svårt då det kan vara bra att ha publiken nära också. Känner du dig säker på att slå ett bra slag är det bra att ha dem stående nära för det ser då ut att vara ännu svårare. Är du lite mer osäker gäller det att flytta publiken på ett fullständigt orationellt vis. Då kan de störa oavsett var de än är.

Inga slag är för svåra för dig

Skaka hand som ett proffs

Efter en runda är det väldigt vanligt att golfare tackar för ronden vilket ju kan vara trevligt. Är du ett proffs gäller det att ta detta till en annan nivå då du t ex absolut inte får ha något på huvudet när du tackar. Du bör även ha en total avsaknad av solbränna i pannan även om resten av kroppen är väldigt brun och fin efter alla dina timmar ute på golfbanan. Spelar du inte tillräckligt mycket är ett tips att gå till ett solarium och helt enkelt täcka för pannan när du solar.

Glöm heller inte att tacka allt och alla som finns i närheten. Det ska gärna även se lite obekvämt nu när du gör detta. Känner de du spelar med lite bättre är det självklart rätt med en tuff kram.

Följ nu tipsen

Nu är det helt upp till dig att följa dessa tips. Gör du det kommer du definitivt att se ut som en bra spelare ibland iaf. Det gäller ju liksom att börja i rätt ordning och vi vet ju alla att det är mycket viktigara att se bra ut än att verkligen spela bra. När du har fått ordning på ditt agerande på banan kan du börja fundera på att lära dig att spela golf bra även om det inte är speciellt viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>