Att spela som ett proffs del 2

Här kommer del två i bloggserien om hur du ska göra för att spela som ett proffs. Fortsatt som i första inlägget kommer vi inte direkt att titta på detaljer i din sving utan mer fokusera på de viktigare delarna av golfspelet.

Missade du första inlägget kan du läsa det HÄR.

Din klädsel

Ska du spela golf som ett proffs gäller det att se ut som ett proffs, det fungerar liksom inte annars. För det första förutsätter vi att det nu är runt 30 grader och strålande sol ute. Något som får de allra flesta av oss att smälta ute på banan. Du som proffs spelar dock alltid i långbyxor och en passande skjorta. Shorts vet du inte vad det är.

Självklart har du sedan en snygg keps på dig hela tiden för du måste ju visa vilket märke du är sponsrad utav. Det säger ju sig även självt att du enbart har kläder av ett märke på dig då du ju inte är sponsrad av Cobra, Taylor Made och Nike samtidigt. Det kan vara möjligt att ha två märken på kläderna men då ska ett av dem vara för din boll och klubbor medan det andra märket är för något annat stort företag som sponsrar dig. Detta märke får självklart inte ha något med golf att göra utan gärna vara en bank eller liknande.

Många proffs har gått över till det här med softspikes eller spiklösa skor men det är ju faktiskt fortfarande så att du som ett superproffs helst vill ha metalspikar. Det ska höras när du går. Sen att detta gör dig totalt hatad på din klubb är en helt annan detalj.

Uppvärmningen

Du måste komma till banan minst en timme innan din tid då det är väldigt viktigt med en bra uppvärmning. Börja gärna med att slå några puttar och chippar för att sedan gå till rangen. Där ser du till att hitta lite gräs att slå ifrån även om det bara finns mattor egentligen. Du ser även till att få bollar kastade till dig av din caddie om du har lyckats få fram en sådan eller en liten junior. Ett proffs häller inte ut en stor hink med bollar utan han får dem kastade till sig en och en.

Det är viktigt att dina rutin på uppvärmning är vältränad då det inte får se ut som att det är något slump alls. Slå x antal slag med en klubba och gå sedan vidare till nästa. Är rangen av det kortare slaget är det väldigt bra om du kan smälla över drives över nätet då få saker ser så proffsigt ut som att slå långt.

På första tee

Kom i god tid till din utslagstid och se till att du är väl förberedd efter dina grymma uppvärmning. Det är strålande om du här plockar fram en erergy bar eller liknande då du ju behöver hålla energinivåerna uppe under hela rundan.

Innan ni slår ut är det sedan viktigt att högt och tydligt förkunna vilken typ av boll det är som du spelar på, vilket nummer den har och hur du har märkt upp bollen. Som det proffs du är spelar du ju inte direkt på hittade bollar utan alla är av bästa märke (samma som på kepsen) och du spelar helst med bara ett nummer på dem. Sen att din medspelare för dagen är en riktigt hackare som spelar med en rosa eller gul stenhård boll spelar absolut ingen roll.

Pre shot rutin

Innan du slår varje slag gäller det att du har en rutin som är väldigt inövad. Det ska helst ta på sekunden lika lång tid alla gånger och du gör exakt samma saker varje gång. Slå t ex aldrig någonsin ett slag utan att först noga ha tagit ut din siktlinje

Det behöver inte vara fel att göra något lite speciellt i din rutin. I klippet här under har vi Keegan Bradley som sysslar med sin dans. Du har även t ex Dufner som håller på med sinna waggles. Det är även här som du har lite valmöjlighet. Behöver du tre waggles är det ok men någon gång kan du behöva sju och då får det bli så. Gäller bara att det ser naturligt ut. För att göra det ännu lite bättre slänger vi in ytterligare ett litet roligt klipp med bägge dessa herrar.

https://youtube.com/watch?v=xA4TW-mBuGo

Ta den tiden du behöver

Ta den tiden du behöver inför ett slag

Att spela snabb golf kan ju låta bra då de flesta inte vill att en rond ska ta sex timmar eller mer. Men det gäller fortfarande att du som proffs tar den tiden som du behöver innan du slår. Du ska helt enkelt tänka så att de andra runt omkring dig i din boll och åskådare helt enkelt får äran att se dig spela lite längre tid. För det är ju utan tvekan en stor ära att en sådan stjärna som dig.

Läsa greenen

Camilo Villegas

Av någon konstig anledning har du fått en putt som visst inte är på några centimeter efter ditt inspel. För att sänka den kommande putten gäller det därför för dig att läsa greenen väldigt noga. För att få bra koll på en green måste den läsas från alla håll vilket innebär en promenad runt greenen som visst tar ett bra tag men sådant får dina medspelare helt enkelt räkna med.

Sen att putten är helt rak spelar ingen som helst roll utan du ska läsa den som om ditt liv hängde på det. För att se ännu lite proffsigare utan kan du köra en Villegas som giffen här visar. I Sverige har vi vår egen Joakim Haeggman som brukade bjuda på lite akrobatik och på bilden nedan kan du se tyske Maximilian Kieffer bjuda på en armhävning.

Kieffer visar på styrka i läsningen

Aldrig ditt fel

Bubba visar hur man skyller ifrån sig

Skulle du sedan mot förmodan missa putten så gäller det att hitta något bra att skylla på. Allt du vet på förhand är ju att det inte är ditt fel utan det kan ha funnits något gammalt spikmärke eller nedslagsmärke som inte var tillräckligt lagat, även om du alltid tittar noga efter sådana märken innan du slår. Sen att det är du som går omkring i spikskor på banan och gör en massa märken är ju ointressant.

Giffen här bredvid visar ett perfekt exempel på hur du ska skylle ifrån dig. Bubba Watson gör det ju helt klart och tydligt att det inte är hans puttning som det är något fel på genom att med klubban visa tydligt var felet var. Sen får han inte fixa till detta spikmärke innan han har hålat ut med efter detta kan vi vara övertygad om att han går tillbaka och trycker ner det.

Putterkastet

Släng iväg din putter

Det där jäkla spikmärket sabbade ditt hål och allt du nu vill är att snabbt komma vidare till nästa hål där orättvisorna inte är så stora. Ta då snabbt i förbifarten och kasta iväg din putter mot bagen som din caddie sedan får ta hand om.

Notera att det är viktigt att det ser väldigt nonchalant ut när du kastar din klubba.

Har du ingen caddie blir detta självklart svårt och då gäller det att visa ditt missnöje på något annat lite lagom vis. En utmaning men du har det i dig att klara av den.

Inga slag är för svåra för dig

Bill Haas visar hur det ska gå till

Visst bollen ligger riktigt ruttet till i vattnet eller långt in under ett träd. Men detta är inget som ska hindra en spelare som du. Alla kommer vi ju ihåg Bill Haas (den bra giffen) hur han slog ett underbart slag från vattnet för att senare vinna FedEx Cup. I din hjärna är det även alltid så det slutar när du försöker slå det där svåra slaget.

Om du misslyckas kan du trösta dig med att det inte var någon annan på hela klubben som en visste om att du var ute på banan och därmed inte tittade alls när du slog.

Kanske inte helt perfekt resultat detta

Ligger bollen i vattnet är det bara att strippa ned till underkläderna som Stenson gjorde eller slänga på dig regnstället. Ser du bara sedan lite av bollen över vattenytan ska det inte vara några som helst problem för ett proffs som dig. Ligger bollen några cm under ytan så ska du fortfarande klara av det. Eller så gör du som Woody Austin och misslyckas ordentligt.

Dessa slag är ofta riktigt roliga att testa på även om det kan vara riktigt svårt att lyckas bra. Men utmaningar är ju en stor del av detta spel.

Droppa aldrig själv

Ta alltid hjälp när du droppar

När du spelar golf är det på liv och död vilket gör att en dropp inte kan utföras utan att du är helt säkert på att det blir rätt. Det är ju helt omöjligt att veta ifall någon åskådare har spelat in (eller tittat på TV) din dropp och sedan rapporterar det till tävlningsledningen. En felaktig dropp och du har signerat scorekortet kan ju leda till diskvalificiering.

Därför droppar du inte ens de enklaste dropparna utan att tillkalla en domare. Sen om detta innebär att någon stackare får åka ut från klubbhuset till den punkt på banan som ligger längst bort så får det vara på det viset. Glöm heller inte att sätta upp peggar för att visa var bollen låg, var du kan droppa som längst bort osv. Har domaren sen fel är det ju lugnt då hans ord gäller även om det inte är rätt.

Sjön är ett bra ställe för dina klubbor

Rory visar på fin kastteknik

Det går inte din väg under ronden och när du tänker lite på det hela så är det just järnsjuan som är det allra största problemet. Den där klubban har fan inte gått rätt någon gång under dagen. När du sedan på 15 hålet som är ett korthål perfekt anpassat för just en järnsjua igen missar katastrofalt (vilket inte behöver vara totalt uselt eftersom du är ett proffs) finns det bara en sak att göra. Klubban ska ner i vattnet!!!

Viktigt är att du här gör det klart och tydligt vilken skitklubba det är och att det inte på något vis handlar om ditt spel. Du är alldeles för bra för att göra dessa missar, det troliga är att klubban har fått sig en liten skavank som du inte har kunnat se.

Tigersteget

Kan inte hålet ta slut någon gång???

Som sagt var går inte ronden helt perfekt milt uttryck. När du då får en putt från ett litet lagom avstånd som du klart tror dig kunna sänka gäller det att visa direkt att du egentligen är ganska uttråkad. Putta till bollen och direkt när du ser att den är på väg i hålet så tar du några bestämda steg fram mot bollen. Tanken är att bollen knappt ska ha hunnit stanna i koppen innan du plockar upp den och snabbt går vidare till nästa tee.

Detta sparar även bra med tid på banan vilket vi alla ju är ute efter. Sen att du läste putten i ett par minuter innan är ju en helt annan sak. Du sparade ju iaf tid på att röra dig snabbt efter slaget.

Det positiva Tigersteget

Sprinta fram mot bollen

Nu är det viktigt att göra skillnad på de två olika typerna av att snabbt röra sig mot hål efter en putt. Har ronden gått bra och du är uppe och tävlar om vinsten (mot vad är ointressant) så gäller det att snabbt springa efter bollen för att visa vilken superputt du har slagit.

Detta är självklart enklast på lite längre puttar då du har lite tid på dig att avgöra om den kan gå i eller ej. Ett vanligt annat sätt att visa att den är på väg i är att peka med puttern mot hålet. Skulle sedan putten inte gå i gäller det att visa hur otroligt detta var när du egentligen har slagit det perfekta slaget. Går den i så skrik ut din glädje.

Ge bort din boll

Ge bort din boll

Har har gjort birdie på ett hål eller ronden är slut. Som en liten trevlig gest bör du då kasta iväg bollen som du spelat med till någon av åskådarna, eller det kanske finns en banarbetare som har är ute och klipper gräset som du kan kasta bollen till.

Sen om du gjorde sju i på sista hålet så spelar detta ingen roll. De som har tittat på har förhoppningsvis inte räknat dina slag eller så är det oavsett resultat på hålet en så stor ära att få din boll.

Se till att familjen ställer upp

Se till att familjen ställer upp

Efter det att du har gett bort bollen efter avslutad rond som du helt säkert vann är det dags att ta emot familjen, eller kanske du sköt under 100 för första gången under säsongen. För du ska inte tro att golf är något för ensamstående utan familjen har ett stort ansvar. De måste ju direkt komma in och gratulera dig till det fantastiska resultatet.

Du bör även se till att ha ett barn som är max 4-5 år, extra plus är det om barnet är riktigt ungt för då visar du ju upp vilken härligt liv med nytt barn osv som du har vid sidan av golfen. Ditt liv är perfekt med en vacker fru som ger dig fantastiskt stöd och underbara barn. Se bara till att lära upp frugan hur hon ska göra under säsongsuppehållet. Är du en kvinna får du fira på andra sätt om du vill, det är bara herrar som måste visa upp denna bild för världen.

Nästa inlägg i denna serie är planerat att komma nästa vecka så jag hoppas att inte väntan blir allt för lång tills dess. Blir det jobbigt är tipset att titta på lite tävlingar och se hur proffsen gör där ute, kanske lär du dig något som inte kommer att tas upp här.

Produkter från shoppen

Mängdrabatt
BlåBlå
GrönGrön
GulGul
+2
49 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Mängdrabatt
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
Mängdrabatt
BlåBlå
GulGul
LjusblåLjusblå
+2
49 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan
BlåBlå
GulGul
VitVit
59 kr
Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>