Att spela som ett proffs del 1

Här i några inlägg ska jag lista ett antal sådana grejer som klart kan höja ditt spel till helt nya nivåer, eller iaf få det att se ut som att du vet vad du håller på med. Ska även sägas att jag har tagit inspiration från några engelska sidor till dessa artiklar så tyvärr kan jag inte ta åt mig alla ära 😉 Förhoppningsvis ska det iaf vara trevlig läsning.

Inför säsongen

För att låta som ett proffs gäller det att hålla sig borta från en del uttryck. T ex ska du inte säga ”Jag skaffade nya klubbor under vintern” utan det gäller att säga något mer i likhet med ”Jag håller för närvarande på att byta ut min utrustning”. Det är även viktigt att tro på att det inte ska vara några problem att anpassa dig till de nya klubborna. En tourspelare tror till skillnad från oss vanliga golfare att det nya klubborna inte ska göra underverk utan mer hjälpa till med detaljerna i spelet. Själv som vanlig nisse ute på banorna tror jag ju alltid att den där nya drivern ska lösa hooken helt och hållet genom magi eller något sådant.

Det är även mycket viktigt att klubborna inte är helt standard. Hur proffsigt låter det om du berättar att du gick in på Dormy och där köpte ett set klubbor bara rakt av? Istället gäller det att berätta att du bockade till dig en grad eller två, att du satte på andra grep osv. Plus är även om du har slängt på lite blytejp, varför är inte speciellt viktigt bara den finns.

När det gäller din sving så håller du självklart på med en svingförändring. Att tala om att du tar lektioner av den lokala pron är totalt oproffsigt. Det är inte fel att ta hjälp av någon med isf är det självklart din swingcoach och inte något annat.

Alla proffs vet även att svingen inte kommer att sitta perfekt direkt i början utan det är alltid frågan om en process som tar tid att genomgå. Sen är du självklart väldigt nöjd med var du befinner dig i denna process och att du snart kommer att se resultat av allt ditt hårda arbete. Sen om din swingcoach är frugan/gubben som tittat en gång på dig när du försöker visa det nya utan att ha någon bra input är inte intressant och även om det mesta av träningen har gjort i TV-soffan samtidigt som du glott på PGA-touren. Det gäller att snacka rätt och inget annat.

Klubbspinnen / The Twirl

Här kan jag själv erkänna att jag klart gör som proffsen. När du ska slå ett slag är det bra att snurra lite på klubban innan av någon anledning och ännu viktigt är att efter slag ge klubban lite spinn. Jag tror t o m att det är så pass viktigt att du inte blir insläppt på touren om du inte gör detta rätt.

Innan du spinner klubban efter slaget är det bara smart att stå kvar ett tag i din supersnygga finish för att visa vilken perfekt balans du har. Klippet nedan visar bra hur du kan göra, där ser du både snurren innan och efter.

Publikvinken

Den slöa handvinken
Känn lite på kepsen

Du spelar skitdåligt (som vanligt) men råkar ha tur att sätta upp bollen några meter från hålet. När din spelpartner då säger några positiva ord om att ditt slag var bra gäller det att vara försiktig hur du svarar.

För även om du inte spelar bra är du inte nöjd med ganska bra slag utan du förväntar dig att bollen alltid ska komma inom 2 meter från hålet. Ett proffs som du förväntar dig alltid mästarresultat. Finns det något annat alternativ egentligen?

Sen som det proffs du är gäller det att iaf tacka publiken för det stödet som de ger dig efter slaget. Här gäller det bara att vinka lite lagom mycket då du ju faktiskt bara har slagit ett ”hyfsat” slag.

Sänker du sedan putten och ännu fler ovationer kommer in så se lite lagom nöjd ut bra. Här har vi två giffar som bra visar på hur du ska göra. Den lilla nonchalanta handrörelsen (här Kyle Stanley) eller Mickelsons kännande på kepsen. Är det en extremt viktig putt som du sänker för att hålla livet i en tävling eller vinna den är det okej att se liter mer glad ut. Viktiga är bara att veta när det är okej att vara riktigt glad och när det gäller att vara nonchalant.

Torvan

Känn lite på kepsen

Bra inspel som alltid och du har slagit upp ordentligt med gräs. Här gäller det att visa att detta slag heller inte vara något speciellt utan du slår ju alltid bara bra slag. När publiken då jublar gäller det att inte ta allt för mycket notis om det utan det är mycket viktigare att ta hand om banan. Har du en caddie räcker det gott att bara trycka till marken och slå lite med klubban. Sen att det inte gör mycket är en annan sak när caddien väl lägger tillbaka torvan.

Det luriga är om du inte har en caddie och måste lägga tillbaka torvan helt själv. Ser ju inte lika proffsigt ut direkt att behöva göra det men försök att göra det utan på ett självsäkert vis iaf.

Fore är för amatörer

Spieth visar hur du ska peka med klubban

Okej det är inte så att proffsen är några större förebilder hela tiden. När det gäller att skrika ”Fore” är de knappast något att hänga i granen för det är ju svårt att argumentera för att det inte skulle vara bra att göra det.

Vill du se ut som ett proffs när du slår snett gäller det därför inte att skrika utan att visa det med klubban. Peka klart och tydligt åt vilket håll du har slagit snett så kommer säkert alla i publiken och medspelare att se detta.

Släng iväg klubban

Tappa klubban rätt

Dåliga slag slår vi alla så enkelt är det faktiskt, det finns flera klipp på denna sajt som visar att proffsen inte alltid lyckades direkt jättebra om vi uttrycker oss milt. När det händer dig gäller det att visa klart och tydligt att något gick fel. Perfekt är då att i genomsvingen släppa taget om klubban, inget visar så bra att slaget var misslyckat. Sen är tipset även att göra på detta vis när slaget egentligen inte är speciellt dåligt utan bara en bit ut i ruffen. Som tur var behöver man heller aldrig skrika fore när man släpper en klubba.

Övningssvingar efter slaget

Tigern visar hur du ska göra efter ett hyfsat slag

De flesta amatörer gör några övingssvingar innan de drämmer iväg bollen. Detta gör också ett proffs och då gärna en lite skum sådan för proffset tränar ju på någon detalj i spelet. Vi har t ex Suzann Pettersen som höll på med lite konstiga saker eller Jimenez som också håller på med sina grejer.

Men efter det att du har slagit upp ett slag hyfsat på greenen gäller det att visa att du egentligen är mycket bättre än så. Tar därför och gör några övningsvingar efter slaget där det ser ut som att du tränar på en speciell detalj. Gör själv på detta vis ganska ofta utan att jag egentligen har någon som helst aning om vad det är jag försöker träna på.

Det gäller att vara noga med vinden

Hur är det med vinden egentligen?

Själv spelar jag på en bana där den normala vinden till största del kommer rakt i sidled och då när den byter riktning lite kan det variera ganska mycket på hur man behöver slå bollen. Lätt motvind och lätt medvind är det ganska stor skillnad på vilket nog gör att jag ofta ser ut som ett proffs. Se till att ha din banguide framme så att du i den kan titta efter avståndet på banan. Släng sedan upp lite gräs i luften och se extremt fundersam ut. Blåser det rakt mot så ska du inte bry dig om detta utan det gäller fortfarande att se ut som att det är extremt svårt.

Är det vindstilla ska du heller inte bry dig om det utan det gäller att slänga gräs då också för att möjligen hitta den där lilla vinden som kan påverka din boll 30 cm i någon riktning, för du är en så duktig golfspelare att detta är viktigt att veta.

Bli störd av allt

Bli störd av allt möjligt

Ett proffs är inte en spelare som tål när saker och ting händer runt omkring. Skulle någon plocka fram en telefon gäller det att bli sur direkt för detta är ju extremt störande. Pratar de du spelar med riskerar de ju att förstöra allt också. Avbryt gärna svingen och glo lite barskt åt det hållet där den störande grejen finns. Caddien har sedan som uppgift att klaga.

Viktigt är även att du rensar alla lösa naturföremål. Ska du slå ett slag från fairway gäller det att plocka bort alla löv som ligger inom en radie på två meter från bollen. Viktigt är att detta även gäller bakom bollen för man vet ju aldrig var som kan hända, tänk om slaget skulle gå baklänges!!!

Nästa inlägg i denna serie är planerat att komma nästa vecka så jag hoppas att inte väntan blir allt för lång tills dess. Blir det jobbigt är tipset att titta på lite tävlingar och se hur proffsen gör där ute, kanske lär du dig något som inte kommer att tas upp här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>