Alla banor borde ha ett kort par 4-hål

När jag tittar på golf eller spelar golf är min uppfattning att de roligaste hålen är par 3 och par 5-hålen. Här kan man verkligen få jaga den där HIOn eller eaglen. Att träffa green på två slag på par 5-hålen är något av det jag gillar allra mest. Men det finns hål som faktiskt är ännu roligare.

Det jag talar om är de korta par 4-hålen där det går att nå greenen med ett slag. Hade jag fått bestämma hade det funnits ett hål av detta slag på varje golfbana. På min lokala klubb med 36 hål finns det bara ett hål som är ens är möjligt för en golfspelare utan att han heter Bubba Watson eller Dustin Johnson. Dock är detta hål precis under 300 meter så det krävs en riktigt bra smäll för att nå upp då även greenen är lite upphöjd plus att hela hålet i övrigt går lite lätt uppför.

Hålet är alltså inte konstruerat som ett hål man ska försöka nå in på ett slag. Personligen har jag försökt flertalet gånger att träffa med utslaget men aldrig riktigt lyckats. Har nog ingen gång varit riktigt nära ens och då är jag ganska lång från tee ifall jag så önskar. En av mina golfvänner har dock lyckats med det krävs då bra vindar för att det ska vara genomförbart. Dock klar cred till honom för att han lyckades med denna bedrift vilket inte många andra spelar kan ha gjort på min klubb. Klart något att skryta om 😉

Vad jag önskar

Det jag verkligen skulle önska är att det på varje bana fanns ett hål som var ungefär 230 – 250 meter från gul tee. Avstånd från damtee vet jag inte riktigt då jag av naturliga skäl inte har lika bra koll på deras längder. Men att hålet ska vara möjligt att nå för en duktig spelare från den tee damerna spelar från är klart.

För det måste tyvärr vara så att hålet är konstruerat på ett sätt som bara gör det möjligt för de duktiga eller långtslående golfarna att nå upp på ett. Blir annars för enkelt tyvärr för bättre spelare.

Hålet ska sedan vara ett risk/rewardhål där ett misslyckats utslag gärna får sätta sig i en svår bunker eller vattnet. Att det krävs en carry på 230 meter eller liknande är även det helt okej då det ju ska vara ett svårt hål.

Ett sådant hål skulle göra min upplevelse klart trevligare när jag spelar en runda. Känslan på ett hål av detta slag blir ju lite liknande den man har på ett par 5-hål. För dessa hål gillar jag att spela då jag vet att det alltid finns en chans för eagle om jag bara lyckas med utslaget. Samma lilla extra spänning får man ju också på ett kort par 4-hål då möjligheten finns där.

Spännande hål generellt gillar jag att spela. På Öijareds Gamla bana finns det t ex ett korthål som är 107 m enligt banguiden vilket kanske inte låter så spännande. Men då utslagsplatsen ligger vad som känns halvvägs upp på ett berg blir hålet riktigt inressant att spela.

Fixa till gamla hål

Fler hål som är lite spännande vill jag klart ha på banorna. Nu är jag ingen expert på ämnet banbyggande men det känns som det borde finnas hål som är ganska enkla att göra betydligt roligare och detta utan att de kostar allt för mycket.

Tar man exemplet hålet på min bana känns det som att här skulle mycket kunna göras. Som det är nu spelar jag en järn 5:a eller 6:a och sedan en 60 gradig wedge in till green. Inte speciellt intressant på ett rakt hål.

Hade man istället flyttat fram tee 40 – 60 meter och lagt ett vattenhinder, tuff bunker eller liknande kort om hålet hade det varit ett roligt hål istället för ett som man bara spelar igenom för att komma vidare. Greenområdet är redan det ganska tufft med upphöjd green som har två platåer med en stor svacka i mitten och bunker till vänster. Nu är jag ju absolut ingen expert men så farligt dyrt låter det inte enligt mig att bygga en ny tee och sedan gräva ut en grop framför green. Sen om denna går att fylla med vatten eller ifall man måste göra något annat vet jag inte. Men möjligheten finns ju där iaf och jag är ganska övertygad om att det finns många ganska dåliga hål i detta land som hade kunnat förbättras ganska enkelt.

De är roliga på TV också

Som en avslutning slänger jag här in ett klipp med de 10 bästa korta par 4-hålen på PGA Touren. Detta iaf enligt deras egen lista. Även om jag känner att ett hål saknas på denna lista. Kommer inte ihåg vilken bana hålet finns på med det intressanta är att det inte ens finns bunkrar kring green utan det är istället tjock ruff som är svårigheten. Hinder behöver ju inte vara vatten eller sand utan kan bara vara enkelt gräs eller lite smarta kullar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>