Vad är en linksbana?

Ett uttryck som ofta används lite hur som helst är ordet links. Ibland kan det användas bara för att prata om en golfbana, även om detta inte är något som vi så ofta gör i Sverige. Dock något som är vanligt är att vi kallar en bana som ser lite engelsk ut med lite träd t ex för en linksbana. Ingen av dessa förklaringar är dock rätt. Det vi i denna artikel därför ska göra är att förklara exakt vad en linksbana är.

Om du inte har spelat golf på de brittiska öarna är det troligt att du aldrig har spelat en riktig linksbana då det krävs speciella förutsättningar för att få kallas för det. ”Links” är nämligen en bit kustland som ligger mellan stranden och betesmarker. Det är alltså övergångsmarken från standen upp till där det börjar växa ordentligt. För linksmark ska ha en sandig botten vilken inte lämpar sig för så många olika grödor.

Dessa områden ansågs vara ganska värdelösa tidigare då det ju inte gick att odla ordentligt. Sedan kom någon i Skottland på den bra idén att det gick att spela golf på områden som detta. Det var där som linksbanorna har sin början.

Hur ett greenområde kan se ut i linksstil

Bunkrarna som fanns på områden som detta var ofta naturliga. Eftersom marken var så sandig blev en grop fylld av just sand. Att bunkrarna är så pass djupa är pga det blåsiga vädret, om den inte är djup kommer inte sanden att ligga kvar. Att man tänker på linksbanor som nästa trädlösa har med det faktumet att marken just var av så dålig kvalitet att det nästan bara växte gräs där och då definitivt inga träd. Men det finns inget krav om trädlöst område för att det ska räknas som en linksbana det är bara att det normalt inte växer sådana där naturligt.

Banorna var ofta enkelt utlagda där man gick de första nio hålen i en riktning för att sedan vända hem, det är från detta vi har orden in och ut på våra scorekort. Att banorna var ”naturliga” har mycket att göra med att det inte fanns en massa fina maskiner till att frakta undan jord osv. Därför la man ut banorna efter hur området redan såg ut.

Många banor runt om i världen kallar sig för linksbana även om de egentligen inte uppfyller kraven för detta. Det mest kända exemplet är troligen Pebble Beach Golf Links som ju tillhör en av världens mest kända banor. Sen håller denna banan självklart absolut toppklass det är bara att det inte är en riktig linksbana. Det kan sedan faktiskt finnas banor som uppfyller kraven för att vara en linksbana som ligger långt ifrån kusten. Dessa landområden har då stigit upp från sjöar istället.

När jag sökte runt lite hittade jag en lista som sa att det finns 246 riktiga linksbanor i världen och av dessa finns 210 på de brittiska öarna. Enligt en wikipediasida så finns det när jag skriver detta 35 112 golfbanor totalt i världen. Det är alltså en väldigt liten del av dessa som verkligen kan räknas som links. Sen har ju ordet links egentligen inte alls att göra med kvalitet utan det är ju en helt annan sak.

2 tankar om “Vad är en linksbana?

  1. wanja modie says:

    Tack för den utomordentliga informationen. Det slarvas ofta med att kalla en bana för links eller seaside.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>