Hur stort är ett golfhål?

Hur stort är ett golfhål?

Det är lätt att tro att ett golfhål ändrar storlek beroende på hur bra eller dåligt man spelar. Dock är det ytterst sällan banarbetarna ändrar storleken på hålen utifrån om det går bra eller dåligt för dig. Frågan är dock hur stort hålet är i verkligheten?

Ett golfhål är 4,25 tum i diameter och hålet måste vara runt. Översätter vi detta till centimeter får vi att hålet är 10,8 cm i diameter. Detta är lite mindre än tre gånger så brett som bollen är. Det finns inga regler som säger hur djupt ett hål får vara som mest men det måste vara minst 4″ vilket är nästan 10,2 cm djupt. Reglerna säger heller inget om att det måste finnas någon kopp i hålet även om det troligen är ytterst ovanligt att golfhål inte har detta.

Hur görs ett hål?

I klippet när nedan kan man se hur ett hål görs. Klippet är för ett visst verktyg för att göra detta men de flesta lär fungera på nästan samma vis. När banarbetaren gjort ett nytt hål används jorden och gräset som plockas upp för att fylla igen det gamla hålet. Har du tittat noga på en green har du troligen sett resterna av en tidigare hålplats. På detta vis får man alltid en perfekt lagning.

Det finns i huvudsak två anledningar till att hålet flyttas. För det första skulle det snabbt bli slitet just vid hålet om man inte flyttar det. Alla spelare går ju vid själva hålet så det skulle snabbt märkas. Överallt annars på green sprider ju golfarna ut sig så det blir inte alls samma slitage.

Andra anledningen är för variation. Det hade varit klart tråkigare om hålet alltid hade samma plats då det blir ganska stor skillnad att spela ett hål om flaggan står kort, långt, vänster, höger osv. Ena dagen har du en greenbunker i vägen och andra dagen är det enklare att komma nära flaggan. Variation alltså som gör det roligare.

Varför blev hålen 4,25″?

Som så mycket annat var det lite av en slump som gjorde att hålen blev just denna storlek. 1829 i Skottland tänkte en golfklubb till lite och beställde ett verktyg för att göra golfhål. Troligen hade verktyget en liknande funktion som detta i klippet ovan även om det lär varit ganska mycket enklare. Detta verktyg hade helt enkelt en diameter på 4,25″ så klubben vid Musselburgh började göra sina hål i denna storlek.

Tidigare hade alla klubbar grävt sina hål själva och då menar vi verkligen att de grävde dem. Detta gjorde att det inte fanns någon allmän storlek på dem utan det varierade från banan till banan och troligen ganska mycket mellan olika hål också. Nu när det fanns en bättre lösning som gav samma storlek hela tiden tog väl alla andra klubbar och följde efter och gjorde likadant?

Nä självklart gjorde de inte detta trots att det var en smart idé. Att öppet anta nya smarta förändringar är väl inte riktigt vad de på de brittiska öarna är kända för så lite skrämmande tog det ca 60 år innan detta verkligen började ta fart. Detta då Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews antog regler för sina golfbanor som sa att hålen skulle vara 4,25 inches. Tack vare att denna klubben var välrespekterad och fortfarande är följde resten av världen efter och det är ca 130 år senare samma standard som fortfarande gäller.

2 tankar om “Hur stort är ett golfhål?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>