Hur påverkar vädret din golfboll?

Golfare gillar att ha åsikter om det mesta och även vara säkra på vad som gäller om allt och alla plus lite till. Hur en golfboll beter sig är inte ett undantag så varför inte titta lite på vad som händer vid lite olika typer av förhållanden.

Luftfuktighet

Även om det kan låta ologiskt så går en boll längre när det är hög luftfuktighet än om det är låg sådan. Detta är för att vatten helt enkelt är lättare än vad som annars finns i luften. Men även om bollen går längre och detta även i ett extremt fall där du skulle gå från 10 % till 90 % i luftfuktighet är det inte direkt stora grejen att fundera på.

För tester visar att det skiljer i runda slängar en meter för ett långt slag. Inte mycket att hänga i granen alltså.

Lufttryck

Även detta är inget att ta någon större hänsyn till då det även här är frågan om ca 1 meter som maxskillnad i längd. Du behöver alltså inte ändra hela din strategi för dagens rond efter att du kollat lufttrycket.

Temperatur

Kallt väder påverkar golfbollen

Alla golfare som har spelat när det är kallt vet att temperatur påverkar golfbollen. Fast det kanske inte är lika mycket som man tänker att det är. Jämför du när det är runt 5 grader och när det är upp mot 40 grader så är skillnaden ca 7 meter i carry med en järnsexa och 8 meter för en drive.

Men det är ju extremt sällan man spelar och det skiljer så många grader under en rond. Säg att du spelar tidig morgon skulle det kanske i extrema fall gå från 5 – 20 grader eller något sådant och då kommer ju skillnaden om något vara ungefär hälften av extremfallet.

Om din boll är kall när du börjar använda den går den också kortare. Säg att du har haft bagen liggande i bagaget i bilen och det varit kallt ute hela natten när du spelar på morgonen så att bollarna har hunnit bli kalla påverkar detta negativt. Försök att hålla dina bollar lite lagom varma istället.

Du i kallt väder

En faktor som lätt glöms bort när det är kallt är du själv. Kallt väder kommer att föra med sig en del skillnader för dig själv som påverkar bollen. Du har mer kläder på dig vilket troligen kommer att göra att din svinghastighet går ner en del. Vidare är det svårare att få igång musklerna i kroppen på samma vis och detta och övriga förändringar gör att du troligen inte är lika rörlig och explosiv.

Regn

Regn gör att bollen går kortare. Men den större faktorn när det gäller regn är inte bollen utan mer andra faktorer.

Vatten på klubban, blötare fairways osv kommer att påverka hur långt ett slag går. Att det är tråkigt att spela i regn påverkar också. Så visst påverkar regn men det är mer andra faktorer än själva golfbollen som går lite lite kortare som är det viktiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>