Hur långt ska man slå?

En ganska vanlig fråga bland nybörjare är hur långt man ska slå med det olika klubborna. Svaret på denna fråga är dock mycket öppen. Det korta svaret är nämligen att de varierar och inte egentligen är speciellt viktigt.

Hur långt ska en golfspelare slå?
iosphere / FreeDigitalPhotos.net

Hur långt man slår är beroende av många olika faktorer så som kön, ålder, fysik och talang. En talangfull 20 årig man kommer med stor sannolikhet slå betydligt längre en än 65 årig dam. Att man slår olika långt är inte fel på något sätt utan helt naturligt. Det viktiga är egentligen inte hur långt en spelare slår utan hur bra koll på sina egna längder spelaren har.

Det spelar inte någon större roll om du slår en sand wedge 100 meter eller om du behöver en järn åtta för detta, det gäller bara att veta vilken klubba som krävs för att slå just den längden. Sen är det också mycket viktigare att slå rakt än att slå långt. En spelare med kortare längder men som slår rakt kommer med stor sannolikhet få ihop en bättre score.

Tipset är därför att ta och verkligen testa ut hur långt du slår med de olika klubborna. Detta görs bäst på banan då bollarna på rangen ofta är annorlunda mot de som du använder på banan vilket gör att längderna blir svåra att få ut från rangen.

Men du vill väl ha ett svar om du läser denna artikel och därför ska vi här ge lite siffror som visar på hur långt som golfare ungefär slår. Siffrorna är i ett intervall där det lägre ska symbolisera en spelare med högt handicap och det högre någon med lågt HCP. Kom ihåg att detta enbart är ungefärliga snittlängder så det kan alltså finnas många spelare som exempelvis slår längre än detta. En spelare på tourerna slår vanligen betydligt längre.

KlubbaManKvinna
Driver180 – 230 m135 – 180 m
Trä 3160 – 210 m110 – 160 m
Trä 5155 – 190 m95 – 155 m
Järn 3145 – 180 m90 – 145 m
Järn 4135 – 170 m80 – 135 m
Järn 5125 – 155 m70 – 125 m
Järn 6115 – 145 m65 – 115 m
Järn 7110 – 135 m60 – 110 m
Järn 8100 – 125 m55 – 100 m
Järn 985 – 120 m50 – 85 m
PW70 – 110 m45 – 70 m
SW55 – 90 m35 – 55 m

Några saker som man kan se i statistiken är att det ofta skiljer ganska mycket i längder mellan en bättre och sämre spelare. Sedan är det även en större skillnad mellan bättre och sämre damspelare. Manliga golfare kan ofta slå ganska långt även om de har högt handicap vilket är ovanligt när det gäller kvinnor.

Listor av detta slag kan du även hitta på andra ställen här på nätet och då kommer du snabbt att märka att längderna sällan är likadana. Det är nämligen så individuellt och det är svårt att få ut någon exakt statistik vilket gör att det hela tiden handlar om uppskattningar.

36 tankar om “Hur långt ska man slå?

  • GP Redaktion says:

   Detta är snittlängder och det varierar som sagt var väldigt mycket från person till person hur långt man slår. För många är det inget konstigt alls att kunna slå nian över 130 m. Samtidigt som det för många är längder de aldrig kommer att uppnå.

  • Anonym says:

   Misstänker du alltid limmar flaggan, kanske ett par bromsspår i kallingarna också!!

   Blir så sjukt trött på detta tjatet. Jag slår min 9:a ganska exakt 126 m!

   //Golfare +2,6

   • GP Redaktion says:

    Detta är en av våra mest besökta artiklar så det intresserar väldigt många.
    Men som vi försöker förmedla är längd ganska ointressant egentligen. Kontroll trumfar längd alla dagar i veckan.

  • Anonym says:

   Är helt novis,endast spelat på korthålsbanan två gånger,men slagit en del på driving ranchen,en erfaren spelare med lågt handicap var säker på att jag gjort detta tidigare då jag snittade 135-150 meter med 9:an,och rakt slog jag också.
   Men som han sa,vissa har det…andra inte.
   Även klubbens pro vart förvånad.

   • Janne says:

    När man läser detta inlägg (artikeln) och andra så nämns aldrig loft på klubborna, jag spelar enbart klubbor med ”klassiska” loft och om man då jämför med ”moderna” loft så blir min j7 en j6/j5 så varför har man nummer på klubborna istället ället borde man endast ha loft på klubborna

    • GP Redaktion says:

     Min spontana gissning är att man använder siffror för klubborna för att de flesta spelare inte kan relatera till ett visst loft. Jag själv skulle inte på rak arm kunna säga att järnfemma verkar vara mellan 23 – 27 grader, det är egentligen bara för en driver där man oftare talar om olika grader.

     Därför använder man siffror skulle jag tro. Sen är det ju så att det är ett spann vilket skulle göra det ännu mer förvirrande. Lägger man sedan till det här med att skaft och allt påverkar hur en klubba agerar blir det bara ännu värre. Enklare då med en siffra även om den inte är perfekt.

     Sanningen är att en järnfemma från en tillverkade kan gå längre än en järnfyra från en annan. Inte gör det saken lätt direkt för oss spelare.

     /Golfprylar

 1. Plirre says:

  Nybörjare och slår nog som en kratta eftersom jag kommer lika långt med vilken jävla klubba jag än tar, ca 150 meter.

 2. Anonym says:

  Längderna i tabellen känns lite ego-boost… j7 150 carry är nog inte helt ovanligt.

  J9 däremot, toppad möjligen 150 utrullad

 3. Anonym says:

  Jag har spelat golf i 50 år och att slå 150 meter med en järnnia är något som bara en elitspelare klarar. För mig låter detta helt osannolikt med ett handicap på 50

 4. Anonym says:

  Slår du 130-150m med en Järn 9 är för att du har flyttat fram skaftet i slaget och du har ändrat loft vinkeln. Du slår troligen ganska ofta duff träffar och har problem med bunker slag som gräver ner sig.
  Du har troligen svårt med höga slag och bollar som stannar tvärt.
  Det är bra och kul att slå långt med försök använd klubbans bounce lite mer. De kommer hjälpa dig vid närspel in mot green

 5. Anonym says:

  Folk är så inne på hur långt folk slår, många står och jämför. Dock så verkar de flesta ha missat att det är skillnad på en J7 och en J7. Om du kör M2 järnset så är J7 28.5 grader loft medans en J7 i ett standard set i regel ligger mellan 30-34 grader i loft. Detta gör detta ämne ganska döfött förutom när man som artikeln visar ett genomgående genomsnitt för ålder och handicap.

  • GP Redaktion says:

   Personligen har jag aldrig slagit en nia i hela mitt liv som inte hamnar mitt i fairway eller inom 1 m från flaggan 😉

 6. Anonym says:

  Jag har spelat golf i 2 månader ????
  275 m carry med driver ????????
  Swingar iof 124 mph ????????????

   • GP Redaktion says:

    Kollade lite toursiffror från förra året o kom fram till att Bryson DeChambeau som slog längst av alla bara slog lite längre i snitt och då är det ju med rull de räknar. Så med dessa längder ser det bra ut.

   • Anonym says:

    har nu spelat i 9 månader medräknat vinteruppehåll.
    Har spelat ned mig till 9 i handikapp och slår över 300 m med driver ???? och mellan 160-180 med järn 7.
    Svingar iof ca 135 mph nu trots en ålder på 45 år ????????????

  • Anonym says:

   detstämmersldtig detkan jaglova detgör inte ensproffsenoch det skasöla etsattdet
   är en otrolig skilnD åå en smstör och ettprogfs

 7. Anonym says:

  Jag slog i snitt 25 m med en järn 7:a (sämre än damerna) ända tills jag upptäckte att det var en högerklubba. Jag är vänsterhänt.

  • GP Redaktion says:

   Nu tror jag tyvärr inte att det är en bra ursäkt 😉
   Själv vänsterhänt och spelar från höger och tycker det känns mest naturligt. Stenson spelar höger är också vänsterhänt t ex och har för mig att Mickelson som spelar vänster är högerhänt.

   Får se det som utvecklingspotential 😉

 8. Niclas says:

  Orimligt korta standarder måste jag säga, sen så håller jag med många andra att bara för att man slår långt så betyder det inte ett skit.

  300+m drive, 180-200m järn 5, 140-150m PW och 80-100m 62 gradig wedge.
  Pushar klubborna framåt och har hög svinghastighet, har alltid gjort så sedan barnsben så det är väl där längden kommer.

  Men nej, håller mig varken rakt på banan och puttar som ett rövhål och därav fast på mina HCP 6,2.

 9. Anonym says:

  Är nybörjare, för mig verkar det skilja mycket vilken typ av klubbor man använder. Med ett 30 år gammalt set slår jag längre(Blades med stålskaft) men med mitt nya set slår jag väldigt kort. Spelar mycket simulator i hemmet så jag får bra data på slagen.
  Försöker jobba på min teknik, bara genom att modifiera mitt grepp slår jag 30-50 meter längre så det finns mycket att hämta(Samma sving hastighet). Håller tillbaka lite då utrymmet inte är optimalt men några exempel(Med reservation att jag minns fel, har inte möjlighet att kolla data just nu):
  j5(cobra max – grafit) 90-120m(Oftast runt 100-110m).
  j7(samma märke) 70-100m.
  pw(samma märke) 45m(Slår längre ibland men detta är en vanlig längd jag slår). Känns lite sådär när man ser andra slå pw längre än min j5 haha.

  • GP Redaktion says:

   Det är svårt att säga något om hybrider då de ofta varierar i utformning. Vissa liknar mer järnklubbor och vissa liknar mer träklubbor vilket gör det svårt att övergripande säga hur långt de går.

   Ofta går det dock att lista ut vad just den hybriden man använder ska motsvara ungefär i antingen järnklubba eller träklubba och då kan man kolla i listan för dessa för att få en idé om längd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>