Chippa i trädgården

Ibland kan det låta som att övningar måste vara avancerade. Du ska göra si och så och sen gärna med en massa utrustning också. Detta är en övning som är tänkt att vara så enkel som det bara går.

Tanken är helt enkelt att du tar med dig några bollar och en klubba och sedan ger dig ut i trädgården. Ta med ett mål av något slag att sikta mot. Fler saker behöver du inte för att kunna göra denna övning. En hink t ex kan passa eller en rockring. Du kan ha en sten som mål om du så önskar. Poängen är att du liksom inte ska vara tvungen att skaffa något utan bara ta vad du har hemma.

Vill du utveckla det hela med ett lite roligare mål går det självklart och du kan t ex köpa ett chippingnät som vi säljer. Men det är absolut inte ett krav att använda något sådant.

Det gör absolut inget att ditt gräs inte är lika kortklippt som en fairway. Det är bara att tänka att du chippar från ruffen istället så är gräsmattan helt plötsligt nog mer i lagom längd.

Steg för att genomföra övningen:

  1. Ställ upp målet: Placera en hink, en liten behållare eller markera en cirkel på marken. Avståndet kan variera beroende på hur mycket utrymme du har, men börja med cirka 3–10 meter.
  2. Släng ut några bollar: Släng ut några bollar och sprid dem gärna så det inte blir exakt likadana slag hela tiden. I videon till övningen har vi dem nära varandra men det är mest för inspelningen.
  3. Utför chippen: Fokusera på att använda en lätt och kontrollerad rörelse med klubban. Försök att få bollen att lyfta lätt och landa mjukt på eller i målet (beroende på vilken typ av mål du använder).
  4. Repetera: Fortsätt att justera avståndet och målets storlek för att utmana dig själv och förbättra din precision.

Det du sen kan göra för att få lite variation är att dels byta mål och klubba som de uppenbara sakerna. Men även t ex lägga ut ett hinder på vägen så att du måste slå bollen en viss höjd för att komma över det. Använd fantasin bara för att hitta varianter.

Tävling

Om ni är två eller flera som är ute i trädgården passar det strålande att göra detta till en tävling. Varianterna kan så klart vara många på en tävling men i grund och botten handlar det så klart om att ge poäng för lyckade slag.

Det kan vara olika poäng beroende på avstånd till målet. Så att närmaste ger 1 poäng och varje steg längre bort ger ytterligare ett poäng. Sen om man t ex har en hink kan det vara 1 poäng för att träffa hinken och 3 poäng för att bollen går in i hinken.

Bara att sätta ihop som man vill för en rolig tävling. Hur poängen fördelas bäst styrs så mycket av mål, avstånd osv att det inte går att säga hur generellt ska vara utan ni får avgöra detta själva utefter era förutsättningar.

Målet med övningen

Målet är egentligen ganska enkelt med denna övning. Det är så klart att du ska få en bättre känsla för dina chippar. Övning ger färdighet och ser du till att variera mål och koncentrera dig ordentligt när du chippar så kommer du snart att se bra resultat.

Detta på enklaste möjliga vis med saker som varje golfare redan har hemma.

Golfprylars spelande redaktör kommenterar

Det är bra med övningar som är så enkla som det bara går. Visst kan de mest uppstyltade övningarna kanske vara bättre på vissa vis men de har samtidigt inte enkelheten.

Ska man slå att bara gå ut i trädgården och slå några chippar får man kämpa friskt. Träningspass behöver heller inte vara långa utan 20 chippar är bättre än 0 chippar. Därför tycker jag att detta är en bra övning.

Kan även med fördel användas för att rensa skallen. Har du gjort något som gjort dig lite seg är det inte fel att gå ut 10 minuter i trädgården och bara leka lite och då samtidigt få träning.

Produkter från shoppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *