Hur många golfklubbor får man ha?

Enligt de officiella reglerna från R&A och USGA, får en golfspelare bära med sig upp till 14 klubbor under en golfrunda i tävlingssammanhang eller för att spela en handicaprond. Spelar du bara en sällskapsrond utan att handicap eller liknande ska räknas kan du självklart ha fler klubbor. Kanske du vill träna ute på banan och ha med dig extra klubbor för att se vilken som fungerar bäst.

Men dessa 14 klubbor man normalt får ha kan vara vilken kombination som helst om de är tillåtna enligt reglerna. Här är en översikt över de vanligaste klubborna som golfare väljer att ha med sig:

  1. Driver: Används för långa slag från tee, vanligtvis på de hål där avståndet är viktigast. Denna klubba är klart störst och går även längst vanligen.
  2. Fairwayklubbor: Vanligtvis 3-, 5- och 7-woods, används för långa slag från fairway eller lätt ruff. Också större klubbor även om de är mindre än drivern.
  3. Hybridklubbor: Erbjuder en kombination av järn- och fairwayklubbens egenskaper, och är användbara för att slå långa slag från svåra lägen.
  4. Järnklubbor: Vanligtvis inkluderar spelare järn 3 till järn 9, samt pitching wedge och ibland även gap wedge. Dessa klubbor används för att slå mellanlånga till korta slag från fairway eller ruff.
  5. Wedges: Utöver pitching wedge inkluderar många golfare sand wedge och lob wedge. Dessa klubbor används för närspel, särskilt runt greenerna och bunkrar.
  6. Putter: Används för att rulla bollen på greenen mot hålet.
  7. Eventuella specialklubbor: Vissa spelare väljer att inkludera specialklubbor som exempelvis en driving iron eller en extra wedge baserat på deras personliga spelstil och förhållanden på banan.

Att ha rätt kombination av klubbor är viktigt för att kunna hantera olika situationer och utmaningar på golfbanan. Genom att välja de klubbor som passar ens spelstil och behov bäst kan en golfare maximera sina möjligheter till framgång på banan.

Många spelare skulle önska att de hade fler än 14 klubbor tillgängliga men då gränser går vid denna siffra är det bara att anpassa sig och välja ut de man tror mest på. Oftast är det ett antal klubbor som är uppenbara. T ex finns det väl knappt någon spelare i hela landet om det finns någon som spelar utan putter.

Färre än 14 klubbor

Reglerna tar om max antal klubbor du får ha. Men det finns inga regler som säger att du måste ha 14 klubbor med dig ut på en rond. Det är fritt fram att spela med en klubba om du så skulle önska.

Det finns många spelare som inte har nytta av många klubbor och då kan det vara lika bra att spela med färre. Ofta finns det så kallade halvset att köpa som innehåller färre klubbor.

Det viktiga är att man har vad som passar sig själv bäst. Vad andra har är inte nödvändigtvis samma sak som vad du borde ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *