Mentala färdigheter i golf

Golf är en oerhört mentalt laddad sport, där tekniskt fulländad briljans stundtals tillintetgörs när de mentala bitarna inte sitter på plats. Golf är en lite långsammare sport med ganska mycket tid att tänka mellan slagen – ibland kanske för mycket tid till och med.

När vi spelar vår bästa golf sker det ofta ansträngningslöst, utan att vi tänker så mycket på varför. Det flyter liksom bara på och det är dumt att ifrågasätta varför. Men när det går sämre är det lätt att fastna i negativa tankebanor som är svåra att bryta.

Spela golf i nuet

“Fokusera på processen, och inte på utfallet”, är en vanligt förekommande fras vad gäller prestation i största allmänhet. Det låter kanske enkelt på ytan, men är mycket svårt att utföra i praktiken. Speciellt i pressade situationer, eftersom utfallet är själva syftet med slaget.

Nyckeln är att spela i nuet, och ej i framtiden, eller det förflutna. Befinner man sig i nuet är det lättare att koppla bort nervositet och spänningar i kroppen. Fokusera på din process. Välja klubba, att sikta in dig, att ställa upp dig korrekt, svingen. Genom att tänka på de små detaljerna (eller kanske på något helt annat än golf) så kan du glömma bort vad som står på spel. Och därmed bli mindre nervös eller störd av dina egna tankar.

Fanny Sunesson var under lång tid var verksam som Nick Faldos caddie. Hon berättar hur hon hjälpte Nick att lugna nerverna mellan slagen. På vägen mot green på artonde hålet i ledarbollen i en majortävling frågade hon Nick om alla möjliga småsaker i hans hem, som färgen på hans tapeter och gardiner m.m. Det hjälpte Nick att mentalt slappna av mellan slagen.

Det är också viktigt att inte lägga för mycket vikt på det senaste slaget. Eftersom det senaste slagets utfall sannolikt påverkar självförtroendet. Om slaget var lyckat så tar vi automatiskt med oss en positiv känsla till nästa slag, men om slaget var misslyckat skadas självförtroendet.

Ledarbollen på en slutrunda i en stor golftävling spelas sannolikt av de som bäst kan hantera den mentala pressen. När en toppgolfare plötsligt behöver femputta för att få bollen i hål, är det sannolikt inte pendelrörelsen, tekniken eller siktet det är fel på. Snarare är det de inre demonerna som spökar.

De bästa golfspelarna har ett annat perspektiv och fokus, där de förmår att kanalisera sin mentala närvaro till ett produktivt lugn. Även som åskådare är det nervöst att följa en dramatisk slutrunda och man vill gärna bita på naglarna. Det kan vara nervpirrande i vanliga fall men ännu mer om man som åskådare även har något på spel.

Visualisering

Många toppgolfare använder sig av olika visualiseringsmetoder för att prestera på topp. Självhjälpens gudfader, Maxwell Maltz, är bland annat känd för att ha jobbat med visualisering hos idrottare för att förbättra deras prestation. Han genomförde ett experiment med tre basketlag som tränade på olika sätt 20 minuter per dag i en månad, och jämförde utfallet.

  • Det första laget tränade på att skjuta bollen mot korgen
  • Det andra laget tränade inte alls
  • Det tredje laget visualiserade skottövningen, utan att röra någon basketboll

Resultatet är intressant. Det första laget, som tränat med boll, hade förbättrat sig mest. Det andra laget som inte tränade hade inte förbättrat sig något. Det tredje laget som visualiserade skottövningen hade förbättrat sig nästan lika mycket som det första laget som tränade med boll. Det bekräftar hur mycket det mentala påverkar oss.

Det krävs givetvis en korrekt visuell blueprint när man visualiserar en färdighet. Att visualisera en färdighet inkorrekt lär sannolikt inte resultera i bättre resultat. Det är alltså viktigt att man har en bra tanke på hur man ska jobba med det mentala och inte bara chansa.

Den välkända golfinstruktören Alex Morrison bekräftar visualiseringens betydelse och säger, “golfaren måste först kunna visualisera det hon vill åstadkomma, innan det blir verklighet”. – Istället för enbart viljestyrka, Alex Morrison förespråkade: slut ögonen och slappna av, och se och upplev dig själv utföra perfekta slag med teknisk perfektion.

Självhjälpsgurun Anthony Robbins är känd för att jobba med högpresterande klienter inom idrottsvärlden och andra delar av samhället. Han har hjälpt många idrottare att återfå “vinnarvana” genom visualisering. Han ber dem att sätta sig ner, ta några djupa andetag och minnas tillbaka till ett tillfälle när de presterade på topp. Känna och se sig själv utföra en fulländad prestation, igen. Igen, och igen.

Med tanke på att golf är en väldigt precis sport, där varje slag är viktigt och där små marginaler spelar stor roll, så blir det mentala också en stor grej. Man har tid att tänka och man har tid både till negativa tankar och positiva. Kan man stänga av eller koppla bort nervositet och negativa tankar så är det bra men den som inte kan det kanske skulle behöva jobba mer aktivt med positiva tankar istället.

Man ska dock aldrig glömma bort att träna det mekaniska, tekniken. Genom att träna mycket och repetera så får man en stabil grund och när man verkligen känner sig trygg i sin teknik och känner att man har koll på slagen så blir det också grunden till ett större lugn när man spelar.

Den som är osäker på sitt spel kommer också att vara mer orolig under rundans gång, vilket också leder till en större mental press. Kombinera alltså riktig träning och mycket golfande med mental träning för bästa resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>