Golfprylars stora nybörjarguide

Innehållsförteckning

Detta är en nybörjarguide för dig som funderar eller har bestämt dig för att börja spela golf. Tanken är här att ta upp de olika delarna av spelet som du behöver ha koll på innan du börjar. Vi kommer här inte att gå in så mycket på regler osv utan det kommer du att få lära dig med tiden. Här tar vi istället upp mer allmänt om spelet och vad du behöver veta.

Golfens mål

Golf är ett ganska enkelt spel egentligen då det gäller för dig att på så få slag som möjligt få ner bollen i hålet. Detta ska du sedan upprepa under 18 hål, som en normal golfbana har. Mycket svårare än så är inte målet med golf. Det svåra är att lyckas uppnå detta mål utan att använda allt för många slag.

Att golf är en mycket svår aktivitet är något som det gäller att vara medveten om från början. Du kommer troligen att har svårt att nå de riktigt bra resultaten i början men det är bara naturligt. Ge det lite tid även om det kan vara motigt i början. När du sedan har spelat golf i många år kommer du troligen att se tillbaka på din nybörjartid som en av de bästa perioderna under ditt golfspelande. Du kommer att lära dig mycket och snabbt i början, vilket alltid är spännande.

Att bestämma dig för att börja spela golf

Golf är en mycket rolig sport att syssla med som ger strålande motion och härliga upplevelser. Det är bara att gratulera dig som har tänkt att börja spela golf. De vanligaste är att man väljer att skaffa det som kallas för “grönt kort”. Detta kort kan man kalla för golfens körkort. Har du tagit grönt kort kan du sedan spela på vilken bana du vill. Du kan även välja att inte skaffa grönt kort men då kan du bara spela på “Pay and Playbanor” vilka ofta är lite enklare men som inte kräver grönt kort.

Vi kommer här att fokusera mest på den som har tänkt att ta ett grönt kort då denna beskrivning passar in på de allra flesta. Ska du bara spela Pay and Play är det faktiskt bara att skaffa ett set klubbor och sedan betala en greenfee (avgiften för en runda golf) och börja spela. Väljer du att ta grönt kort är det lite mer avancerat men inte så krångligt ändå – detta till stor del för att man på senare år har förenklat utbildningen.

Pay and Playbanor ska man dock inte se ner på då de dels kan vara roliga att spela på och även är perfekta för dig som vill testa att spela golf innan du går med i någon golfklubb och betalar en årsavgift som kostar några tusen kronor eller köper ett set med golfklubbor. Du kan på så vis få en känsla för ifall golf passar dig innan du avgör ifall du ska satsa på denna sport.

Golfklubb

Om du bestämt dig för att börja spela golf är det första steget att ta kontakt med den klubben du har tänkt att börja spela på. Förr i tiden var det ofta kö för att komma in som medlem på en klubb men detta är vanligtvis inte längre ett problem. På klubbarnas hemsidor brukar det alltid finnas information om hur du ansöker. Har de en hyfsat modern webbsida så går det ofta även att skicka in en ansökan direkt via sajten. Sen kan det finnas klubbar där det fortfarande är kö och dessa bör du undvika precis i början.

Det finns även så kallade brevlådeklubbar där du kan gå med. Detta är klubbar där du bara betalar en mindre avgift per år men du får heller ingen spelrätt på någon speciell bana. Du får då helt enkelt betala greenfee varje gång du ska gå ut och spela. Eftersom du behöver spela ganska mycket i början när du lär dig spelet är det klart enklast och billigast ifall du är medlem i en klubb och bara betalar en årsavgift.

Brevlådeklubbar passar bra för personer som inte spelar speciellt mycket golf varje år. Lite snabbt kan man säga att ifall man spelar färre än 10 rundor per år så lönar det sig troligen att vara medlem i en klubb av detta slag och betala greenfee för varje runda. Det går då också att spela dessa rundor på vilken bana som helst. I början när du håller på att lära dig och förhoppningsvis spelar mycket passar det troligen bättre med en vanlig klubb som vi skrev tidigare.

Vill du hitta en lista på golfklubbar i Sverige kan du göra det på Golf.se. Alternativt en enkel sökning i Google på golfklubb och var du bor bör ge dig bra resultat.

Handicap

Få golfbollen i hål!
Bild från Freedigitalphotos.net, av Stuart Miles

När du blir medlem i en golfklubb kommer de att föreslå ett lämpligt upplägg för din resa mot ett grönt kort. För att få ett grönt kort krävs det att du klarar av 18 poäng från 150 meterspinnen på hålen. Du kommer att få mer exakt information om just detta av klubben. Vanligen är det inga alls problem att klara av detta. När du fått ditt gröna kort får du 54 i handicap och registreras i golfens IT-system. Efter detta kan du sedan själv sänka och höja ditt handicap.

När du har fått ditt handicap som ligger på 54 från början gäller det att spela ner dig till 36 i handicap. Vi kommer lite längre fram i denna guide att titta närmare på detta med handicap. Men kort kan man säga att det handicap (HCP) du har används för att bestämma hur många extra slag du ska få på banan. Alla banor är graderade efter hur svåra de är så du kan få olika många slag på olika banor. Men om man förklarar det väldigt enkelt skulle en spelare med 0 i HCP på en bana inte få några extraslag och en med 54 i HCP just få 54 extra slag. Dessa extraslag delas sedan ut på de olika hålen, vilket i detta fall betyder tre extra slag på varje hål som läggs till mot hålets vanliga par (vi går också igenom hur par osv fungerar senare).

När du spelar hålet gör du sedan ett resultat som är bättre, lika med eller sämre än vad ditt handicap säger på varje hål. Säger vi att du går på dina planerade slag får du två poäng, går du ett slag bättre får du tre poäng medan om du är ett slag sämre får du ett poäng osv. Tanken är att du ska få ihop minst 36 poäng under en runda vilket är samma sak som att gå på handicap. Har du mindre kan du eventeullt höja ditt HCP medan om du har bättre kan du istället sänka ditt handicap. På detta vis tar du dig förhoppningsvis snart ner till 36 i handicap. Du måste alltid spela med en vän eller “fadder” för att kunna sänka dig och denna person ska ha 36 eller bättre i handicap. När du har kommit ner till 36 i HCP kan du sedan spela på andra banor.

Om du vill läsa mer om det här med grönt kort och hur det fungerar är tipset att du besöker Svenska Golfförbundets sida om detta. Vill du läsa mer om hur det fungerar med handicap kan du göra det i vårt avsitt av denna guide som tittar närmare på handicap.

Vad kostar det att börja spela golf?

Precis när du börjar att spela golf kommer du ha en del kostnader som det är svårt att komma undan. Känner du t ex inte någon som har ett set med golfklubbor att låna ut till dig måste ett sådant införskaffas. Men det behöver inte alls vara så dyrt som golfen har ett rykte om att vara. En smart person som väljer var den spenderar pengarna kan komma undan ganska billigt.

Klubbor

Som vi skrivit i en annan artikel i denna guide så är det inte speciellt viktigt vilka de första klubborna du köper in är. Några billigare klubbor som är anpassade för nybörjare fungerar med stor sannolikhet bra. De klubborna du köper in som nybörjare kommer med stor sannolikhet inte att passa någon längre tid oavsett vilka du köper varför begagnade klubbor ofta är ett bra val.

Klubborna har du sedan i ett eller två år eller något sådant för att sedan köpa ett bättre set som passar den spelare som du då har utvecklats till. En snabb koll på Blocket visar att det utan problem går att få ett set begagnade klubbor från 1 000 kr och uppåt och då med en bag på köpet. Lägger du lite mer pengar får du självklart bättre klubbor och det skadar säkert inte men det är inget tvång.

Tillbehör

Köp Golfprylars nybörjarkit

Du behöver även köpa in lite tillbehör som peggar, greenlagare, handske osv. Men väljer du lite billigare alternativ är det inte några större summor som vi talar om. Vill du spara pengar ska du t ex inte gå in i shoppen på klubben då många saker är mycket dyrare där.

Vi har själva en shop där vi säljer tillbehör med fokus på lågt pris och de saker vi säljer kostar oftast mycket mindre än på golfklubben. En stor anledning till detta är att vi inte satsar på dyra varumärken där du får betala en massa för märket. Nu är vi absolut inte ensamma om att sälja saker på detta vis.

Det går alltså att dra ned på kostnaderna ordentligt genom att inte köpa t ex en Nike eller FootJoyhandske för 140 – 250 kr utan köpa en handske från shoppar som våra där de istället kostar runt 70 kr. På samma sätt kan du göra för de flesta av de tillbehör du känner att du behöver.

Bollar

Bollar kan vara en stor kostnad för en golfspelare eller ingen kostnad alls. Köper du en bollhåv och använder den till att plocka upp bollar ur vattenhinder (självklart utan att störa andra spelare på banan) så kan du utan problem komma undan med att aldrig köpa några bollar. Annars finns det shoppar på nätet som säljer återvunna / begagnade bollar till bra priser. Alternativt köper du nya bollar men då får du räkna med strax under 10 kr stycket för de enklaste bollarna och upp mot 50 kr per boll för de dyrare varianterna. Det ska sägas att du i början inte behöver några dyrare bollar då du sällan kan utnyttja fördelarna med dem.

Klädsel

Golfkläder
Bara vanliga kläder

När det gäller klädsel så finns inga krav alls på att du ska köpa några speciella kläder. Har du bara kläder som du känner dig bekväm i så fungerar de med största säkerhet jättebra till att spela golf i också. Det här med klädkod inkom golf överdrivs ofta. Okej att du kanske inte ska spela i några badbyxor men annars är det fritt fram till stor del. Vissa mer “fancy” klubbar skulle kunna ha en striktare klädkod men detta är något du oftare finner utomlands än i Sverige.

Det du kan behöva är ett par golfskor – inte direkt för att de är ett krav utan för att de underlättar spelandet en hel del. Att spela med ett par vanliga skor fungerar det också utan några problem. Nackdelen med vanliga skor är bara att de inte klarar av det här med vatten speciellt bra normalt. Tyvärr kan man inte bara spela golf när det är perfekt väder utan ibland är det blött, vilket golfskor är gjorda för att klara av. Sen ska en sko vara tålig också om du ska spela golf i den. Men om du har ett par skor sedan tidigare som klarar av dessa saker så finns det egentligen inget som säger att du även måste köpa ett par golfskor.

Har du därmed kläder sedan tidigare som klarar av olika temperaturer så kan du troligen nästan helt skippa att köpa in kläder. Sen om du efter ett tag känner att du behöver komplettera med något gör du det.

Medlemskap

Den stora kostnaden för dig som börjar spela golf är medlemskapet. Normalt kostar ett medlemskap i en golfklubb från ca 4 000 kr och uppåt per år. Då talar vi om medlemskap som ger full spelrätt på en bana. En registreringsavgift är inte ovanlig att klubbarna tar ut heller och en del använder sig av medlemslån. Medlemslån innebär att du betalar in / lånar ut ett antal tusen kronor till klubben när du blir medlem. Denna summa får du sedan tillbaka när du går ut ur klubben. Brevlådeklubbar kan kosta från ca 350 kr och uppåt per år men då måste du alltid betala greenfee när du ska spela.

När du börjar spela måste du även ta det gröna kortet vilket kan kosta runt 1 000 kr i utbildningsavgift. Vissa klubbar erbjuder nya spelare ett speciellt medlemskap första året där kursen kan ingå och att själva avgiften för medlemskapet är lite lägre.

Säg därför att det kommer att kosta dig från ca 5 – 6 000 kr att börja spela golf om du är lite ekonomisk. Sedan kostar det runt 4 000 kr varje år i medlemsavgift. Sen går det att lägga en massa pengar på golfen om du vill då t ex ett set med fina nya golfklubbor och träklubbor utan problem kan kosta upp mot 20 000 kr. Men det finns här fortfarande många alternativ som inte behöver vara speciellt dyra. Golf är alltså en sysselsättning som kan vara dyr men det behöver inte vara det om du inte vill.

Beroende på var du jobbar och reglerna från den arbetsgivaren så kan du ha möjlighet att utnyttja friskvårdsbidraget för ditt golfspelande. Reglerna säger där att du t ex kan få bidrag till nybörjarkurs, greenfee eller årlig spelavgift. Mer om friskvårdsbidraget kan du läsa på Golf.se

Golfens alla termer

De första gångerna man kommer i kontakt med golfen kan det vara lite svårt att hänga med när det gäller alla ord. Det blandas friskt mellan engelska och svenska uttryck vilket inte gör det enklare. Efter ett tag kommer det dock inte att vara några större svårigheter att hänga med då det inte är så många ord som egentligen är speciellt konstiga.

Istället för att här gå igenom alla de olika orden som finns tipsar vi istället om att du besöker vår artikel där vi tittar på vanliga golftermer – Ordlista med golftermer.

Gå vidare till nästa artikel där vi tittar närmare på klubbor >>

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>