Recension av Game Golf

Jag har nu haft mitt Game Golf några månader och har hunnit spela ett antal rundor med den. Därför är det nu helt klart dags för en recension av prylen.

Om ni inte vet om vad Game Golf är så kan jag börja med att snabbt beskriva detta. Game Golf består av en mottagare som du fäster i ditt skärp och sedan små taggar som du fäster på klubborna. När du sedan slår ett slag på banan så för du denna tagg mot mottagaren som då registrerar vilken klubba du slog och med hjälp av GPS var du befann dig på banan. Med hjälp av detta kan man sedan räkna ut en stor mängd statistik.

Game Golf

Game Golf kostar ca 2 000 kr att köpa in och då tillkommer det sedan inga kostnader i form av abonnemang eller liknande. Det finns ett antal återförsäljare här i Sverige så det är bara att söka i Google efter Game Golf så kommer du snabbt att hitta någon som vill sälja den till dig.

Där har vi den korta beskrivningen på vad Game Golf är. Här vid sidan finns även en bild som visar hur prylen ser ut.

Hur fungerar det på banan?

Ett par minuter innan du slår ut sätter du igång apparaten som då får tid på sig att hitta var den är i världen osv. Sedan är det egentligen ganska enkelt då du innan varje slag för klubban med taggen fäst i toppen av greppet till mottagaren. Denna kommer då att vibrera till lite och ge ifrån sig ett ljud som visar att den har registrerat vad som är på gång.

Efter detta slår du bara slaget och går vidare till den position där bollen hamnade. Där upprepar du processen igen på exakt samma sätt. Du behöver heller inte göra något efter det att du har hålat ut på ett hål utan det är bara att gå iväg till nästa tee och där tagga utslaget. Programvaran förstår då att det är ett nytt hål.

När rundan är avslutad stänger du bara av apparaten och sedan kopplar in den till din dator och överför resultatet.

Det jag har märkt är att man lite då och då blir tveksam ifall man har taggat ett slag eller ej. Men detta är inget större problem för det är då bara att tagga slaget igen. Skulle det sedan visa sig att man inte hade glömt är det bara att ta bort det extra slaget när rundan tittas igenom i efterhand.

Är man flera spelare är det lättare att glömma att tagga slagen då det helt enkelt är mer som händer under tiden. Desto fler rundor man spelar med systemet blir det självklart lättare då det blir mer rutin då. Om ett slag glöms bort helt är det heller inget större problem då du i efterhand även kan gå in och lägga till slag.

Efter rundan

När du är klar så kopplar du in din mottagare till datorn som vi tidigare var inne på. Programmet som används för att föra över resultatet startar då automatiskt och det är inga konstigheter alls när du ska överföra.

När själva överföringen är klar bör du gå igenom det hål för hål. För jag har nämligen upptäckt att det ibland kan bli lite strul som man måste rätta till. Dels har vi dem som man själv gör sig skyldig till genom att glömma taggning men det finns även några mindre problem med systemet. Ytterligare en sak som du måste lägga in i efterhand är pliktslag då det inte finns någon möjlighet för Game Golf att vet att du har slagit en boll i vattnet t ex.

Det jag har upptäckt som andra problem är att GPSen inte alltid riktigt vet var den är. Några gånger får du helt enkelt flytta var du slog ett slag. Detta är inget problem då det bara är att dra iväg den plutten som markerar ditt slag till rätt plats på kartan. Någon gång har jag även haft problem med att systemet inte fattade att jag hade bytt hål. Detta händer då enbart på hål där nästa tee ligger mycket nära förra greenen. Det går att fixa till detta också i efterhand även om det är lite mer pill. De gångerna det har hänt mig har jag kunnat lösa det utan större problem även om det tar några minuter.

Det kan även vara svårt för den att veta exakt om du var på green, fairway osv när det är frågan om att du varit nära kanterna. Detta är ju inte så konstigt då det ibland kan vara frågan om cm. Sen kan det ju även vara en annan klippning än på kartan som används, något jag kommer in lite mer på snart.

Du får räkna med att lägga mellan 5 – 10 minuter på att tanka in din runda och kontrollera att resultatet är rätt.

Gamla kartor

När jag började använda Game Golf använde de sig av Googlemaps men nu på sistone har de börjat använda Bings motsvarande system. Tyvärr finns det ett litet problem med detta som är svårt att komma ifrån. Google har iaf som mål att kartorna ska uppdateras minst vart tredje år, något som inte är ett problem i de allra flesta fallen men för oss golfare kan det bli det tyvärr.

På min hemmabana är kartorna inte nya det märks då ett antal bunkrar som lagts till och tagits bort finns eller finns inte där. Även ganska mycket skog har plockats ner på vissa ställen och detta syns inte på kartan. Nu kanske jag har otur just med min bana att de inte har uppdaterats på länge. Men det dumma är att det är svårt att få all statistik rätt hela tiden.

Självklart kan inte Game Golf själva ge sig ut och ta satellitbilder på alla banorna i världen och uppdatera dessa hela tiden. Så man får nog helt enkelt leva med att det ibland kan vara lite fel. För närvarande finns det 585 svenska golfbanor inlagda i deras system. Nu vet jag inte exakt hur många banor det finns i vårt land men det måste vara de allra flesta iaf.

Vad kan man då se?

Det finns många grejer rent statistiskt som man kan få ut genom att bara veta var man står och vilken klubba som används. Ska ta upp ett par exempel på detta här. Om du vill se en större version av bilderna är det bara att trycka på dem så kommer en tydligare sådan upp.

Hur långt slår jag med järnen?

Hur långt slår jag med en viss klubba?

På första bilden här vid sidan kan jag t ex se hur långt jag slår med mina vanliga järnklubbor. En sak som man kan se är att det finns pluttar på bilden som ligger under området där det mäts på. Vilket är bra då detta antingen är totalt missade slag eller att en klubba använts till annat.

Personligen slår jag t ex inte min järnfyra 59 meter speciellt ofta. Utan det troliga är att jag varit i ett uselt läge och var tvungen att slå ett riktigt lågt slag. Slag av denna typ och riktiga missar är inte speciellt intressanta rent statistiskt när man försöker ta reda på hur långa slagen normalt är.

Det man ser är också att det kan variera ganska friskt i längder, iaf för mig. Kortaste järnfyran som är med i uträkningen är 152 m och den allra längsta är 216 m. Ganska stor skillnad mellan dessa slag.

Var hamnar bollen från tee?

Var hamnar bollen från tee?

En annan intressant sak som man kan se är var bollen hamnar från tee. På bilen här vid sidan har jag tagit fram statistiken för min träsjua som jag ofta använder.

Jag kan då t ex se att jag träffar fairway 51 % av gångerna och att det är klart vanligare att jag missar till höger än vänster. Vilket inte är speciellt konstigt då jag ju slår en draw som ibland kan bli en kraftig hook istället. Därmed startar jag alla bollar till höger och ibland kommer de helt enkelt inte in tillräckligt.

Du kan även se längderna för de olika klubborna här bara att det är presenterat på ett annat sätt rent grafiskt. Varje slag symboliseras av en lite plutt. Tydligen slår jag för tillfället i snitt 199 meter med träsjuan och det längsta slaget har varit 228 meter.

Var kommer mina inspel?

Var kommer mina inspel?

På denna bild har jag tagit fram träffbilden för mina inspel från 100 meter eller mindre. Tydligen träffar jag green 71 % av gångerna från detta avstånd.

Jämför jag med de gångerna jag är mellan 150 och 175 meter från hål så är det 23 % bättre. För du kan självklart se från olika avstånd och du kan exempelvis välja att bara se inspel med vissa klubbor.

Självklart var detta nu bara några exempel på statistik som du kan få ut. Det finns massor mer att sedan själv upptäcka på sajten. Du kan hitta allt från avancerad statistik till enklare sådan som bara visar din snittscore osv. Det är ju bara omöjligt för mig här att ta upp allt som går att hitta, då skulle detta inlägg vara väldigt mycket längre.

Vad jag tycker

Personligen gillar jag mitt Game Golf och detta säger jag utan att ha fått något betalt alls för att säga detta. Sen finns det ju vissa saker som man bör vara medveten om och det är t ex att ibland kan det krävas en del fixande efter rundan för att få allt rätt. Tycker du att det är för jobbigt att lägga 5 – 10 efter för att fixa till det hela är inte Game Golf något för dig.

Sen är detta ett verktyg även för en person som verkligen gillar statistik, gör man inte det är det bättre att använda pengarna på något annat. Skulle rätt typ av person fråga mig om jag skulle rekommendera ett Game Golf till den så skulle iaf mitt svar på denna fråga vara ja.

Om du vill kan du läsa mer om Game Golf på deras webbsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>