Äkta eller fejk?

Grunden till listan som jag senare kommer att presentera är en som finns på denna organisations webbsida. Det första man ska göra klart är att det där verkligen är en organisation som har ett klart mål. Det är helt enkelt en äkta lobbygrupp som typ vill måla upp alla kopior som en väg ner till helvetet och att man ännu viktigare aldrig någonsin kommer att kunna slå ett vettigt golfslag med klubborna. De kanske inte är lika stygga i våra svenska ögon som National Rifle Association (NRA) då de ju faktiskt jobbar mot något dåligt. NRA älskar ju bara vapen och tycker att alla ska ha rätten att gå omkring med en UZI på gatan för att det är sååååå jättebra. Det man iaf kan säga är att de inte direkt är opartiska i frågan.

Jag är väldigt medveten om detta men detta ändrar inte att deras lista är vettig. Att de har ett utrymme på sidan kallat ”Share Your Counterfeit Horror Story” säger ju ganska mycket. Tre företag som är med i denna grupp är Titleist, Callaway och Ping vilka är ordentliga tungviktare.

Bra kopior är svåra att urskilja

En dålig kopia kommer du snabbt att se skillnad på när det kommer till utseendet jämfört med originalet. Men en bra kopia är inte alls enkelt att urskilja. Det är mycket troligt att många golfare i detta land spelar med klubbor som de tror är äkta men absolut inte är det.

Fejk Callaway driver
Den äkta är till höger

Som du ser på bilden är det inte alltid direkt enkelt att se någon skillnad. Du ska vara bra insatt i golfklubbor för att kunna se att det är klubban till vänster som är kopian. Personligen om någon gav mig en kopia av detta slag är jag inte alls säker på att jag skulle märka något. Om man håller i bägge samtidigt kanske men annars är det nog svårt.

Är kopior totalt usla?

Bra kan ju vara om jag tar och svarar på denna fråga också innan jag går vidare. Frågar du de stora tillverkarna är det självklart bara förkastligt att köpa dessa klubbor men riktigt så enkelt är det faktiskt inte. Svaret på frågan är ganska enkelt men tyvärr hjälper det kanske inte speciellt mycket.

Att köpa kopior är som att köpa grisen i säcken, du vet inte vad du får helt enkelt. Har du tur kommer du aldrig att märka något och kan spela flera år med klubborna och vara nöjd. Har du mindre tur får du en riktigt dålig kopia som knappt är spelbar.

Nu talar jag även då bara om spelet inte något annat. Att det inte är lagligt att föra in klubbor i detta land som är kopior osv är något du själv måste ta ställning till.

Fördelen är att klubborna är billigare att köpa men personligen skulle jag aldrig försöka köpa kopior om jag var medveten om det. För om du inte har pengarna att köpa de dyra klubborna så finns det många andra alternativ på marknaden som är klart billigare och är helt äkta, t ex klonade klubbor eller mindre kända märken.

Kloner är inte fejk

Skillnad i utseende på klonad klubba och känt märke
Liknande med klart inte samma

Som vanligt är det här viktigt att påpeka att klonade golfklubbor är en annan sak är fejkade. Klonade klubbor innebär i princip att en tillverkare har tittat på en dyr klubba och sedan försökt göra en klubba som liknar den till utseende och känsla. Det finns många tillverkare som sysslar med detta i USA och om det inte hade varit lagligt att sälja dessa klubbor kan du lita på att dessa säljare inte hade fått finnas länge utan att bli stämda. Klonade klubbor kan alltså likna en känd klubba men de är aldrig så lika att de kan misstas för det kända märket. Skaft och grepp är även de äkta vara av kända tillverkare.

En intressant sak för dig som är mot det här med klonade klubbor är att de stora företagen inte fegar när det gäller detta. När ett företag kommer med en stor nyhet så dröjer det inte länge innan de andra har sina egna versioner av denna nyhet. Och då ska vi inte tro att alla kom på samma sak nästan samtidigt utan går du in på Nikes utvecklingsavdelning lär du kunna hitta klubbor från Titleist där. De snor alltså av varandra mest hela tiden vilket gör att klubborna kan vara en form av klonade även om de är från Ping, Taylor Made osv.

Frågor att ställa dig när du ska köpa

Då var det dags för listan som jag talade om tidigare. En bra liten grundpelare för dig att ha för att undvika att köpa fejkade klubbor. Här har jag tagit dels deras lista men även slängt in lite egna tips.

  • Priset – Alltid en stor sak när du köper klubbor är vad de kostar. Tyvärr är klubbor från de stora kända märkena sällan billiga och om du hittar ett pris som är extra lågt ska du vara klart tveksam. Ett set järnklubbor från Titleist som vanligen kostar 9 000 kr hittar du sällan för halva priset och allt är okej om vi säger så. Köper du klubbor från t ex USA kan priserna vara lägre och allt fortfarande vara okej men då får du även räkna med att lägga till 2,7 % i tull och 25 % i moms. Vilket gör att priserna ofta hamnar på ungefär samma nivå som i Sverige.
  • Auktoriserad säljare – De stora tillverkarna bör alla ha listor på sina webbsidor med de shoppar som de har legitimerat som säljare av deras klubbor. Finns butiken du tänker handla hos med på denna lista kan du vara lugn. En liten varning är bara att listorna inte nödvändigtvis måste vara helt up to date. T ex när jag kollade på Titleist så fanns inte Dormybutiken i Jönköping med som är ganska ny. Nu kan vi nog vara ganska säkra på att de får sälja detta märke så helt hundra är det inte.
  • Klubborna ser lite annorlunda ut – Har du fått klubbor eller tittar på att köpa några som ser lite annorlunda ut jämfört med original ska du vara väldigt misstänksam. Ska du köpa godis är det mycket möjligt att tillverkarna säljer sin andrasortering lite billigare (som tur var sitter inte smaken i utseendet) men så arbetar inte tillverkarna av golfklubbor. Blir det något fel i produktionen kasseras klubborna istället för att säljas rabatterade. Skillnad i färg, graveringar osv är ett bra tecken på att klubborna är kopior.
  • Klubborna skickas från Kina – Om klubborna skickas från Kina är tyvärr risken stor att det är frågan om kopior. Visst tillverkas troligen klubborna i landet även om de är original men då skickas de normalt först till en butik i det landet du köper ifrån.
  • Olika sajter – Sajter som Aliexpress eller liknande kan du inte räkna med att de ska ha några originalklubbor. På eBay finns det butiker som säljer äkta saker men även där kan det finnas säljare där allt inte står rätt till. En undersökning visade på att ungefär 1/4 av klubborna på eBay var fejk. Tips är att där alltid kolla saker som feedback noga. Köp bara från säljare med många och bra betyg, nya shoppar är riskfyllda.
  • Hur de är förpackade – Nybörjarset kan säljas i pack om 14 klubbor där allt ingår så som järnklubbor, bag, driver, putter och wedgar. Men om du letar efter något annat än nybörjarklubbor så säljs de väldigt sällan på detta vis. Drivers säljs för sig, wedgar för sig, träklubbor för sig och putters för sig. En säljare som erbjuder säg Taylor Made järn, driver och träklubbor i ett paket är därmed troligen fejk. Om klubbhuvud säljs för sig själva är det också väldigt troligt att de är kopior.

Följ listan

Kopior

Om du följer punkterna i listan och kommer fram till att någon av dem får varningsklockorna att ringa är det troligen läge att vända dig till en annan försäljare. Läs igenom annonserna noga innan du tar några beslut så minskar riskerna betydligt. Bilden är på sidan är tagen från en gammal annons t ex som låg uppe på en säljsajt.

Som du där ganska snabbt finns det några saker att vara tveksam till. För det första är det ett helt set med träklubbor och järnklubbor. Det ingår även en bag vilket är extremt ovanligt för klubbor av detta slag.

Sedan att det finns små presentikoner som täcker över valda delar ska även göra att alla varningsklockor ringer för fulla muggar. Det är Callawayklubbor och varför skulle de behöva plocka bort delar av en bild med några fula ikoner? Det är även inte speciellt bra utfört utan man kan se att det är klubbor som är bortplockade. Har för mig att jag sett originalbilden och det är iaf en putter som är bortplockad.

Sen ser inte bilden direkt proffsig ut heller vilket knappast är något som tillverkarna vill. Hade detta varit en annons på Blocket där någon sålde begagnade klubbor hade det varit en sak men nu är det frågan om nya och då ska det inte se så ut.

Köpa begagnat

Väldigt många spelare med gott om pengar byter klubbor långt innan de är dåliga och därmed finns det en stor marknad för begagnat. Detta kan vara ett strålande sett för en person som vill spara pengar att få tag i kända märken även om de är några år gamla för en billig penning.

Stora seriösa aktörer säljer inga kopior på sajten då de kontrollerar detta innan de läggs ut till försäljning. Golfbidder.com är ett exempel på en sådan sajt där du kan vara i princip säker på att klubbor är äkta. Skulle det mot förmodan visa sig vara ett set kopior bör du utan problem kunna reklamera dem.

Det du ska se upp med är klubbor som köps på Tradera, Blocket, via vänner osv. Det behöver inte vara så att säljaren försöker lura dig på något vis men risken finns ju där att de själva har blivit lurade tidigare. Har de blivit detta kommer de ju att lägga upp klubborna som äkta vara även om det inte är det.

Fråga därför var klubborna kommer ifrån och be om riktigt bra bilder. Har du bra bilder kan du iaf jämföra med äkta vara. Det ska inte vara något problem att hitta bilder på originalklubbor på nätet. Stämmer bilder, priset är rimligt och säljaren kan ge en bra förklaring till var klubborna kommer ifrån är chansen även god att de inte är fejkade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vår sida använder cookies. Godkänn cookies för att kunna fortsätta använda sidan >>